IN
Badar Yang Menggegar

Sabtu, 9 Januari 1999: Seramai kira-kira 400 orang hadirin Malam Badar Sekolah Islam Hidayah (SIH) telah digegarkan oleh ucapan penuh semangat dan jitu dari penceramah jemputan Ust. Ismail Md Ali. Ucapan yang mengambil masa kira-kira 1 jam 30 minit itu telah mengajak hadirin mengenang kembali pengorbanan Rasulullah dan para sahabat ketika Perang Badar.

Perang Badar adalah peperangan pertama dalam Seerah Rasulullah SAW dan ia berlaku ketika umat Islam sedang mengerjakan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Program Malam Badar pula dianjurkan oleh SIH dan JIM JB. Ia merupakan acara meriah tahunan bulan Ramadhan yang ditunggu-tunggu dan dihadiri oleh ramai ibubapa dan kanak-kanak.

Ustaz Ismail juga telah mengajak hadirin bersama-sama memenuhi tuntutan Allah dalam memberikan pengorbanan untuk keagungan Islam. Antara penghayatan pengorbanan Badar yang boleh dilakukan ialah menjayakan sistem pendidikan Islam terutamanya SIH.

Program di mulakan dengan majlis berbuka puasa diikuti dengan solat maghrib, makan malam, solat isya', solat tarawih dan ceramah. Hadirin telah dijamu dengan nasi Pilau dan Baryani. Seekor lembu dan 2 ekor kambing telah didermakan sebagai aqikah. Semua masakan dibuat secara gotong royong di SIH bermula pada jam 2 petang.

Diakhir ceramah, kutipan derma telah dilakukan. Sebanyak RM 8,277.00 dan 60 Sing Dollar telah berjaya dikutip.

IN

Copyright © 1997 SEKOLAH ISLAM HIDAYAH. All rights reserved